Inger:
Da jeg begyndte I 1. klasse i april 1951 skrev vi først med blyant – regnestykker og staveord. Derefter kom blækregning og diktat, som også var med blæk. Redskaberne var penneskaft, kongepen eller fjederpen og der blev dyppet i blækhuset, der stod i et hul i pulten. Klatpapir var flittigt brugt. Der var også en speciel pen, som jeg ikke kan huske navnet på – den havde en lille bøjle ovenpå, hvor den kunne holde på en dråbe blæk, så man kunne skrive længere før næste dyp.

Skolen var Gl. Aaby Skole, der ligger i Aabyhøj ved Århus. Det var en stor skole og der var børn alle vegne fra loftrum til kælder; da den var størst var der omkring 1900 elever, så man byggede i slutningen af 1950’erne Gammelgårdsskolen, der aftog (vistnok) 500 elever – det kunne dårligt mærkes.

Gl. Aaby Skole havde masser af kunst hængende på gange og i kontorer – vi skulle jo have en alsidig uddannelse; hvert år var der besøg af et orkester, f. eks. Århus Byorkester, hvor der blev fortalt om de enkelte numre – spændende. Sommetider var det en enkelt kunstner, f. eks. Wandy Tworek, der spillede sigøjnermusik, svensk folkemusik og klassisk musik. Han spillede på almindelig violin, ½ violin og ¼ violin, med buen rundt om violinen eller violinen omme på ryggen – skøn gøgler – stor oplevelse.

Min første fyldepen fik jeg, da jeg kom i mellemskolen – det var den rene svir. Omkring samme tidspunkt (mener jeg) kunne man købe en kuglepen, som jo var nemmere at bruge end en dyppepen, men lærerne rasede, for den ødelagde håndskriften og klattede grimt. Vi skulle bruge dyppepen og blæk i skolen, men hjemme kunne man ’snyde’ og bruge fyldepen.

Nu skriver jeg ikke mere breve i hånden – pc’en er jo nem og skriften letlæselig, men fyldepennene bruges til huskesedler, notater m.v. – og ja, julebreve og kort. Dog underskriver jeg PC-breve med blæk, hvis de skal sendes pr. post i stedet for som mail.