Det engelske udtryk for en lommekniv er: Pen knife. Udtrykket stammer fra det faktum, at enhver person, der – i tidligere tider – kunne skrive, altid medbragte en lille kniv til at spidse fjerpenne. Selv om vi ikke længere har behovet for at spidse fjerpenne, er der alligevel mange dagligdags situationer, hvor et lille, men stærkt stykke værktøj kan være særdeles praktisk. 
Victorinox® – den originale schweizerkniv stammer tilbage fra 1890’erne. I 1884 startede Karl Elsener en knivproduktion i Ibac-Schwyz, økonomisk støttet af sin mor Victoria, der også kom til at lægge navn til virksomheden. I 1891 fik Elsener den første ordre på knive til den schweiziske hær. Efter en del udvikling og eksperimenter blev den første officerskniv patenteret i 1897.

Den oprindelige schweizerkniv

Da firmaet i 1921 begyndte at bruge rustfrit stål (Inox/inoxydable) blev firmanavnet ændret til Victorinox. Den oprindelige officerskniv danner udgangspunkt for mange af de moderne schweizerknive. En næsten tilsvarende kniv er i dag tilgængelig i form af Spartan modellen.