Hvis du oplever, at blækket har svært ved at hænge ved din dyppepen, når du tager den op af blækflasken, skal den grundes. Selv efter 100 år kan der sidde rester af olie fra produktionen på pennespidsen, som gør at blækket har svært ved at hænge fast.

Proceduren er simpel: Vask pennespidsen grundigt i en stærk sulfoopløsning – vandet må gerne være varmt i modsætning til, når du renser fyldepenne. Skyl pennespidsen i rent vand bagefter. Er dette ikke nok, kan det hjælpe at give indersiden af pennespidsen en let omgang med en grydesvamp (af kunststof – ikke ståluld!).

Det kan være svært at komme til med en grydesvamp, så en anden mulighed er at bruge en blød tandbørste med en smule tandpasta. Skrub pennespidsen i 15-20 sek. på hver side og skyl grundigt efter.

Et gammelt husråd er at presse den nye pennespids ned i en rå kartofel og lade den side der i 15 min. (ikke længere da pennen ellers kan begynde at ruste) og derefter skylle den. Nogle pennespidser er dog for bløde til denne behandling.

Enkelte pennespidser (især nyere) kan være behandlet med lak – her skal der andre midler til: To kopper med vand, én kop med kogende vand og én kop med koldt vand. Sæt spidsen i holderen, dyp og rør rundt 3-5 sek. i det kogende vand og derefter i det kolde vand. Gentag en 10-12 gange. Pas på ikke at dyppe skaftet i vandet. Tør efter og pennen er klar til brug.

Som altid (efter amerikansk model): Bruger du ovst. rensemetoder, sker det naturligvis på eget ansvar! Vi vil ikke have ballade, hvis du beskadiger kartoflen, tandbørsten, pennespidsen, dig selv eller dine omgivelser! Vi har dog selv anvendt metoderne med godt resultat.

Og husk: Kun et meget let tryk når du skriver.

God fornøjelse 🙂