Kedsomhed er roden til al kreativitet.

At indrømme at man keder sig, er næsten som at indrømme at man har en personlighedsforstyrrelse. Vi må for alt i verden ikke kede os – og børnene må da slet ikke; afsted med dem til fodbold, dans, spejder og klaverspil. Lad dem endelig ikke kede sig, for så ender de bare i kriminalitet og elendighed. Eller gør de?

Hvad er kedsomhed egentlig? Kedsomhed er tid. Hvis du keder dig, er det fordi, du har tid til overs (eller fordi din telefon er løbet tør for strøm). Vi lever i en kultur, hvor tiden helst skal fyldes ud med aktiviteter og input – indtil vi er så trætte, at vi segner om foran TV eller tablet, hvor vi slår tiden ihjel. Det har tiden faktisk ikke fortjent, for tiden er en gave. Som tiden er en gave, er kedsomhed et tilbud. Det tyske ord for kedsomhed er “Langweile” – en lang stund – med et tilbud om, og en mulighed for…eftertænksomhed.

På samme måde som internet og søgemaskiner har reduceret vores evne til at huske fakta, har den stadige støj fra mails, sociale medier og underholdning, der kun er et tap eller et museklik væk, berøvet os stunder til eftertænksomhed. Det bedste “middel mod” kedsomhed er at tænke (og skrive, og læse). Eftertænksomhed (eller filosoferen, om du vil) er naturligvis en måde at lære sig selv og sin omverden at kende på, men først og fremmest er den en måde at få ideer på. Kreativitet er vanskelig at fremtvinge; den kommer, når tankerne får lov at vandre.

Det siges, at Einstein fik ideen til den specielle relativitetsteori, da han sad i bussen (og kedede sig). Han tænkte over, hvordan det ville opleves, hvis bussen bevægede sig med lysets hastighed – han kiggede op på et tårnur og kom til den konklusion, at viserne ville stå stille, hvis han og bussen bevægede sig med lysets hastighed. Tanken satte “et stormvejr i gang i hans sind”, som han selv beskrev det.

Nu kan vi naturligvis ikke alle udtænke kosmologiske teorier, men både du og jeg (og verden) har brug for kreative ideer – så sluk for dine gadgets et par timer en gang imellem, læg dig under et træ og kig på skyerne, hør et stykke musik eller læs en god bog. Og husk en notesbog og en fyldepen, hvis du skulle få et kreativt indfald 😉