Fyldepennespidser inddeles efter type og skriftstørrelse; der er mange specialtyper, men vi holder os her til de mest almindelige.
Type
“Normalspidsen” til dagligt skrivearbejde: På hvert af spidsens 2 ben sidder der en afrundet pude af en meget stærk metallegering (omtales ofte som iridium, et grundstof, som tidligere blev anvendt blev anvendt til pennespidser. Iridium hører til platin-gruppen af metaller, og det er ofte legeringer af metaller fra denne gruppe, der anvendes til pennespidser).
De 2 puder, der er af ens længe, er normalt ikke i direkte kontakt med papiret, men glider på et tyndt lag blæk.
Normalspidsen er fast, hvilket vil sige, at de 2 ben på spidsen ikke kan adskilles med mindre, man udøver et meget hårdt tryk på pennen – hvilket som regel vil være ensbetydende med at ødelægge spidsen.
Flexspidsen er konstrueret på samme måde som normalspidsen, men er fremstillet af en fleksibel stållegering (eller alternativt af guld), der gør at benene på spidsen ved et relativt let tryk glider fra hinanden. Dette giver mulighed for at variere skriftbredden. Graden af flex kan være meget forskellig: Let flex, semiflex, flex og “wet noodle” (våd pasta). Det kræver en vis øvelse og helst en eller anden form for skråskrift at udnytte flexpennen optimalt.
Stubspidsen er fald – uden pude – og normalt en ret bred spidst, der bl.a. anvendes til kalligrafiske overskrifter o.l.
Bredde
De mest almindelige spidsbredder er:
Fin (F)
Medium (M)
Bred (B)
Desværre er der ingen internationale standarder for pennebredder; hver producent har deres egen opfattelse af begreberne. Der er dog en generel tendens til, at vestligt producerede penne er bredere end østligt producerede penne – med ca. 1 trin, således at en japansk M svarer til en europæisk F.
Hvilken spidsbredde bør du vælge? Det kommer til en vis grad an på din skrivestil; jo større bogstaver, jo bredere pen. Naturligvis spiller anvendelse også ind – retning af opgaver/korrektur er naturligvis nemmest med en fin spids
Dette indlæg er meget interessant og har fået mig til at undredes over en af mine fyldepenne.
For nogle år siden fik jeg en vintage/ antik ST Dupont fyldepen af min kæreste. Den er meget smuk, sort og forgyldt med 14 kt guld. Den er som sagt antik, så den har været brugt. Jeg kan desværre ikke finde det lille papir, som fulgte med den, men det er en ganske gammel pen. Det er jeg så desværre begyndt at kunne mærke på spidsen. Jeg tænker, at det er en kombination af alderdom og min manglende viden om fyldepenne, der er årsagen… Nå, men spidsen er måske en millimeter bred og det ser ud til, at den har de der to ben, som I beskriver.
Jeg tror måske at spidsen er blevet skæv e.l., for hver gang jeg vil bruge den, er den for det første utæt, så jeg får blæk på fingrene, fordi der er blæk på grebet og desuden synes jeg den afgiver alt for meget blæk på papiret. Så jeg kan ikke skrive småt med den.
Mit spørgsmål er så: Tror I, at det er muligt for mig at opstøve en ny spids til den, når nu den er udgivet og fra start/ midt 1900-tallet? Jeg er rådvild og savner inderligt at skrive med den, fordi den er så smuk og dejlig at have i hånden, så jeg håber at I forstår, hvad jeg mener. Jeg kan intet finde på deres hjemmeside om deres gamle modeller. Jeg mener, at der står på det papir at der er “livsgaranti” på dem…. I don’t know….
Elsker jeres side, har bestilt herfra et par gange! Love it!
Hej Pernille
Tak for de pæne ord – det luner 🙂
Det vil nok være svært at finde en spids, der lige passer. Når du får blæk på fingrene, er der muligvis flere problemer end bare spidsen. Om St. Dupont stadig giver garanti, skal jeg ikke kunne sige, men prøv at kontakte dem.
Hvis det ikke virker, kan jeg anbefale dig at tage kontakt til Peter Twydle:
http://www.penmuseum.co.uk/
Han er én af de dygtigste reparatører af penne i Europa og har et stort reservedelslager.
Vh Henrik
Hej Henrik ja jeg er også glad for bog&pen , det jeg savner er fyldepenne med lidt større variation , f.eks flex nibs -fude nibs et firma som hedder noodler’s ink med nogle spændende fyldepenne : ahab-neponset den sidste med en spændende nib :triple tail ! Fude-Bent nib er vist en kinesisk opfindelse , jeg er vild med disse to typer til blæktegninger og skrift og til overkommelige prise ! Sailor har en sjov fudepen :de mannen: Jeg tror der er mange derude der ville være interesserede !? Rigtig godt nytår! Vh, claes
Hej Claes
Også rigtig godt nytår til dig. Du har da bestemt ret i dine betragtninger. Vi har overvejet Noodler’s, men er lidt i tvivl, da man ikke kan forvente, at de skriver fornuftigt, uden at man selv foretager justeringer. Måske vover vi springet på et tidspunkt. Vi leder efter gode fude penne; Sailor står på listen, men vi skal lige have os oprettet som importør, da der ikke er nogen distributør i EU (ikke sidst vi tjekkede i hvert fald). Så tak for skubbet 🙂
Vores Schneider Ray kunne måske være af interesse – den har en del flex.