I dagligt brug er en fyldepen et solidt redskab, der kan holde i mange år. Nogle af de bedre fyldpenne kan endda holde i generationer. Der er dog et par småting, man helst skal undgå at udsætte dem for:
1. For hårdt tryk – i modsætning til en kuglepen kræver en fyldepen kun et meget let tryk for at skrive. Den skal (næsten) kunne skrive ved sin egen vægt. Hvis du trykker for hårdt, kan du i værste fald ødelægge spidsen. I bedste fald kan spidsens 2 halvdele sprede sig så meget, at du får 2 linjer i stedet for én. Det kræver lidt øvelse, hvis man ikke har prøvet det før. Forestil dig, at du har en levende kylling i hånden – vi skal ikke have kyllingemos til aften…
2. Læg ikke din fyldpen ned i tasken eller lommen sammen med nøgler, værktøj etc. De fleste fyldepenne, vil blive ridset af en sådan behandling – det kan være fint nok med en aluminiumspen. Hvis altså du er til stonewashed look 😉
3. Forkert blæk. Her er den store pennedræber. Fyldepenne skal have fyldepenneblæk; ikke kalligrafiblæk, India Ink, lawyers Ink, tusch eller nogen andre former for blæk. Får den det, stopper den til og kan i værste fald være umulig at rense.
4. Forkert rensning. Hvis din fyldpen er stoppet til med gammelt blæk, skal den naturligvis renses. Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvordan du bærer dig ad. Brug altid kun lunkent/koldt vand og evt. en smule sæbe – se vores opskrift her.
5. Papir. Naturligvis kan du skrive på det meste papir med en fyldepen. Resultatet bliver dog bedst, hvis du anvender fyldepennevenligt papir. Kravene til fyldepennevenligt papir er at det skal være i stand til at opsuge blæk, uden at blækket går igennem til den anden side og at blækket ikke må fylde ud. Desuden må strukturen ikke være så løs, at fibrene hænger fast i spidsen. Alt papir i vores egen serie af notesbøger og hæfter er fyldpenne- og tuschvenligt. Det samme gør sig gældende for Rhodia og Clairefontaine blokke og bøger.
6. Før, du skal bruge din fyldepen første gang, er det en god ide at rense den. Der kan være rester af olie eller blæk fra produktion og test. Læg bundstykket med spidsen i blød i lunkent vand med nogle få dråber opvaskemiddel i et par timer. Skyld dernæst under den kolde hane, så vandet løber igennem spidsen. Lad tørre på en serviet eller et stykke køkkenrulle med spidsen nedad i en halv times tid. Det giver mulighed for at vandet kan løbe ud.
7. Den værste synd er dog ikke at bruge din fyldepen 😉
Hvis du aldrig har brugt en fyldepen før, har vi en lille manual her.