En fyldepen kan have brug for at blive “nurset” lidt. Har pennen ligget et stykke tid uden at blive brugt, er der en vis sandsynlighed for at spidsen tørrer ud. Modsat en kuglepen hjælper det ikke at trykke hårdt og mosle løs; der skal helt andre metoder til (når du har tjekket, om der stadig er blæk i), Følgende opskrift er beregnet til fyldepenne med patroner/konverter:

  1. Prøv først at skylle spidsen under den kolde hane – tør efter med køkkenrulle.
  2. Hvis pennen er udstyret med en konverter – prøv at presse en smule blæk ud af spidsen (det anbefales at gøre dette over køkkenvasken…)
  3. Hjælper ovst. ikke, så tag patronen/konverteren ud og skyl under den kolde hane – lad vandet løbe ned samme vej som blækket løber ud. Lad pennespidsen stå på et stykke køkkenrulle en halv times tid bagefter, så vandet  kan komme ud.
  4.  Hvis pennen har ligget meget længe (måneder eller år) med gammelt stivnet blæk i fødekanalerne, kan det være nødvendigt at lægge spidsen i blød natten over. Tag en skål lunkent vand og kom 2-4 dråber opvaskemiddel i og put pennespidsen i. Om morgenen skylles pennen under den kolde hane og sættes til tørre. OBS: Dette må kun gøres med penne af moderne plastmaterialer og/eller metal – penne af hårdt gummi, bakelit, plast fra før 1970, træ m.v. kan tage varig skade af at ligge i blød. Brug aldrig andre former for sæbe eller opløsningsmidler!
  5.  Hardcore metoden, hvis alt andet svigter. 5-10 min i en ultralydsrenser med koldt vand. Det kan være nødvendigt at skifte vand og gentage processen flere gang. Samme advarsler gælder her som under pkt. 4!

Pkt. 1-2 vil være nok i 90% af tilfældene…

Og så skal du selvfølgelig have noget frisk blæk til at fylde pennen med – patroner eller flaskeblæk

Brug af ovst. metoder sker på eget ansvar! Er du i tvivl om fremgangsmåde eller om pennens materiale – så lad en prof. tage sig af det. Vi påtager os rensning af moderne penne til patroner. Ved vintage penne og andre fyldesystemer kan vi være dig behjælpelige med at finde en kvalificeret nib meister. Kontakt os på mail@bogogpen.dk